Iznenađujuće namirnice koje neočekivano sadrže gluten

Ne tako davno, jedini ljudi koji su se brinuli zbog glutena bili su ljudi s celijakijom. Ali stvari su se promijenile. Mnogo ljudi, sa ili bez dijagnoze, smanjuje konzumaciju glutena (iako liječnici imaju rezerve oko dijeta bez glutena). Interes za hranu bez glutena očigledan je na gotovo svim prolazima trgovine.

Ali za sve bezglutenske hljebove i alternativna brašna, u namirnicama se nalazi na zalihama mnogo hrane za koju možda pogrešno pretpostavite da je bez glutena. Ti neočekivani izvori glutena mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama oboljelim od celijakije. Oni vas mogu povezivati ​​ako jedete dijetu bez glutena da biste se osjećali energičnije, usredotočenije ili zdravije. Pročitajte o nekim namirnicama koje sadrže gluten.



1. Sladoled

Sladoled je jedna od naših namirnica koja sadrži gluten. | iStock.com



Započnimo s jednim od najgorih iznenađenja. Mnogi okusi sladoleda neočekivano sadrže gluten, što je loša vijest ako imate celijakiju ili ste na dijeti bez glutena. VeryWell izviještava da ne sadrže samo kolačiće, tijesto za kolače od keksa ili vrhnja od čokolade koji sadrže gluten. Proizvođači proizvode puno drugih okusa na istoj opremi kao i proizvodi koji sadrže gluten. Stoga biste trebali čitati naljepnicu svaki put kada kupujete kutiju sladoleda.

2. Kukuruzne pahuljice

Kukuruzne pahuljice sadrže ekstrakt slada, što znači da imaju gluten. | iStock.com/Aksenovko

Fondacija za celijakiju objašnjava da pšenica nije jedino zrno koje sadrži gluten. Sorte i derivati ​​pšenice, kao što su kaša, farro i graham, sadrže gluten. Kao i druga zrna, uključujući raž, ječam i slad. I hrana u njihovom osnovnom obliku koja ne sadrži gluten može postati izvor glutena zahvaljujući ostalim sastojcima koje proizvođač dodaje. Kukuruzni pahuljice jednostavan su primjer. Ova žitarica zvuči sigurno jer je napravljena od kukuruza. No, zaklada kaže da kukuruzne pahuljice često sadrže ekstrakt slada ili aromu. Nažalost, oni sadrže gluten.



3. rižin puf

Riževi listovi također sadrže gluten. | iStock.com/lily_rochha

Još jedna naizgled bezazlena žitarica za doručak koja zapravo sadrži gluten? Riža puff. Ova žitarica zvuči sigurno. Uostalom, riža nije isto što i pšenica. A sama riža ne sadrži gluten. No, Zaklada za bolest celijakije izvještava o rižinoj ljusci, baš poput pahuljica kukuruza, često sadrže ekstrakt slada ili arome. Presuda? Rižotovi pirevi nisu sigurna alternativa žitaricama za doručak na bazi pšenice.



4. Granola

Osim ako ne koristi zob bez glutena, granola vjerojatno sadrži gluten. | iStock.com

Trebate zalogaj? Granola zvuči sigurno. Proizvođači ih obično prave sa zobom. A zob, sama po sebi, ne sadrži gluten. Prema Fondaciji za celijakiju, problem je 'unakrsni kontakt može se pojaviti na terenu kada se zob uzgaja pšenicu.' Kada kupujete zob, morate potražiti zob koji ima posebno oznaku gluten- besplatno. Ali kada kupujete granolu, vjerovatno nema načina da osigurate da granola koristi zob bez glutena, a ne uobičajeni zob.

tajni prizor zapadnog svijeta

5. Kuskus

Kuskus dolazi od pšeničnog brašna, što znači da sadrži gluten. | iStock.com

Možete pretpostaviti da kuskus čini sigurnu alternativu tjestenini. Ali kuskus zapravo nije alternativno zrno. Kuskus je zapravo samo male kuglice brašna od zdroba. Pogađate, dolazi od iste pšenice durum koja ulazi u tjesteninu i druge sastojke koji sadrže gluten. Zaklada bolesti celijakije kategorizira kuskus s drugim vrstama tjestenine koje sadrže gluten.

6. Kukuruzni kruh

Kukuruzni kruh sadrži kukuruznu brašno, ali sadrži i brašno. | iStock.com

Možda biste mislili da je kukuruzni kruh siguran za osobe koje imaju osjetljivost na gluten jer je napravljen od kukuruza. Ali samo trebate pogledati bilo koji osnovni recept za kukuruzni kruh da biste shvatili da kukuruzni kruh ne sadrži samo kukuruzno brašno. Sadrži i višenamjensko brašno. Proizvođači nude sve vrste brašna bez glutena. Ali višenamjensko brašno ne spada među njih. Ne dozvolite da vas žuta boja zavara. Kukuruzni kruh definitivno sadrži gluten.

7. Ja sam umak

Standardni sojin umak često sadrži gluten. | iStock.com

Mislite da nema načina da sojin umak sadrži gluten? Razmisli još jednom. Fondacija za bolest celijakije izvještava da 'tradicionalni sojin umak' često sadrži gluten. Razlog zašto? Prema VeryWellu, 'većina marki sadrži pšenicu kao svoj prvi sastojak.' No, jedna vrsta sojinog umaka, nazvana tamari, tradicionalno se pravi bez pšenice. Stoga VeryWell savjetuje da se odlučite za jednu 'malu (ali rastuću) šačicu soja sosa bez glutena na tržištu.'

8. Krem umaci

Krem umaci, poput onih koji se koriste u jelima s tjesteninom, često počinju s okruglicama, što znači da sadrže gluten. | iStock.com/Isr_Raviv

Umak od vrhnja ne izgleda vjerojatno izvor glutena. Ali razmislite o načinu na koji se umak od vrhnja sastavlja. Većina započinje s runom. Kolač, sastavljen od jednakih količina brašna i maslaca, tvori osnovu umaka i pomaže u zgušnjavanju. Problem? Većina ljudi koristi jednostavno višenamjensko brašno za izradu tijesta. Kad je riječ o jelima, poput makarona i sira, čak i ako su makaroni bez glutena, morate biti sigurni da je umak bez glutena.

9. Pivo

Osim ako nije posebno označeno bez glutena, vaše pivo vjerojatno sadrži gluten. | iStock.com

To vjerojatno ne brine ako je dijete, a ne vi, ono što treba jesti bezglutensku dijetu. Ali pivo, osim ako nije izričito označeno bez glutena, zapravo sadrži gluten. Većina destiliranih alkoholnih pića ne sadrže gluten iako su napravljeni od žitarica koje sadrže gluten. Prema Zakladi bolesti celijakije, 'Peptid glutena je prevelik da bi se mogao prenijeti u procesu destilacije, a dobiveni tekući sadržaj ostaje bez glutena.' Vina, žestoka pića i destilirana pića ne sadrže gluten. Ali piva, ale, lager i slani napici se ne destiliraju. Zbog toga oni sadrže gluten.

10. Energetski i granola barovi

Želite energetsku traku bez glutena? Vjerojatno ćete ga morati sami izraditi. | iStock.com

ima li Meghan Markle djecu

Svi vole energetske barove i granole barove. Ali morate pažljivo pogledati popise sastojaka ako vam je potreban vaš gluten. Mnoge šipke za energiju i granolu sadrže pšenicu kao sastojak. Drugi koriste zob. (Opet, malo proizvođača pouzdano koristi zob koji se uzgaja bez glutena.) Trebat ćete posebno potražiti šankove koji u njima nemaju gluten. Ili se odlučite napraviti svoj dom od sastojaka za koje znate da su sigurni.

11. Pomfrit

Mislite da pomfrit nema gluten? Razmisli još jednom. Često se onečišćuju u fritezi. | iStock.com/kiboka

Jedna od iznenađujućih namirnica Zaklada za celijakiju kaže da je trebate konzumirati s oprezom? Pomfrit. Svi znaju pomfrit nije zdrava hrana. Ali mogu biti opasne za ljude koji imaju osjetljivost na celijakiju ili gluten jer pomfrit može biti u kontaminatu zamrznut. Mnoge namirnice u kojima se kuhaju druga hrana, poput piletine ili štenatih štenaca presvučeni su u tijesto koje sadrži pšenično brašno. Tako pomfrit može biti kontaminiran glutenom samo prženjem u istom ulju.

12. Čips od krumpira

Mnogi okusi krumpirovih čipsa sadrže gluten. | iStock.com/Magone

Još jedna bezvrijedna hrana za preispitivanje? Čips. Čips u svom osnovnom obliku ne sadrži gluten. No, Zaklada za bolest celijakije upozorava da 'neke začinje od krumpira mogu sadržavati sladni ocat ili pšenični škrob.' VeryWell izvještava da bi 'krumpir čips trebao biti prirodno bez glutena'. Međutim, neke marke čipsa od krumpira koriste sastojke koji sadrže gluten. I drugi se u proizvodnji križaju kontaminirano. Srećom, mnogo marki nudi krumpir bez glutena za sigurno grickanje. Jednostavno morate znati koje tražiti u trgovini.

13. Prerađeno meso

Više vrsta prerađenog mesa sadrži gluten. | iStock.com/5second

VeryWell izvještava da je mnogo prerađenog mesa, poput vrućih pasa i narezika, bez glutena. Međutim, „nisu sve marke sigurne.“ Mnogi hot-dogovi, na primjer, ne sadrže sastojke glutena. Ali neki mogu biti kontaminirani negdje duž proizvodne linije. Neke unaprijed formirane paštete od hamburgera sadrže žitarice - a time i gluten. Slanina može biti kontaminirana i ponekad koristi tekući okus dima koji sadrži prah ječmenog slada. Iako većina proizvođača kobasica ne upotrebljava gluten sastojke, malo tko može jamčiti da se njihove kobasice ne proizvode u istom objektu ili na zajedničkoj opremi s hranom koja sadrži gluten.

14. Candy barovi

Mnoge popularne čokoladne šipke sadrže gluten ili se onečišćuju slatkišima. | iStock.com/al62

Čokoladica možda ne zvuči toliko opasno. No, mnoge popularne vrste bombona zapravo sadrže gluten. (Ili su onečišćene drugim proizvodima koji sadrže gluten.) VeryWell izvještava da, srećom, više proizvođača bombona pravi bombone bez glutena. Jednostavno morate svaki put pažljivo pročitati naljepnice. Ponekad će standardna veličina određene trake bombona biti označena bez glutena, ali veličina grickalica neće, ili obrnuto. A sezonski predmeti često su kontaminirani jer se proizvode u zajedničkim objektima ili na zajedničkoj opremi.

15. Juha

Mnoge juhe, posebno one na bazi krema, sadrže brašno. | iStock.com/kawizen

Mislite da ste iz šume kad vaša juha po izboru ne sadrži pšenične rezance? Razmisli još jednom. Mnoge juhe sadrže ječam, zrno koje će dodati gluten u vašu zdjelu. A zaklada celijakije upozorava da trebate „obratiti posebnu pozornost na juhe na bazi krema, koje imaju brašno kao zgušnjivač.“ VeryWell izvještava da mnoge juhe koriste sastojke glutena kao zgušnjivače. A juhe na bazi vrhnja 'obično sadrže puno više pšeničnog brašna nego vrhnja.'

16. Preljevi za salatu

Mnogi preljevi za salatu sadrže gluten. | iStock.com/StephanieFrey

Salata zvuči sigurno (barem ako izostavite grickalice). Zeleni salate ne sadrže gluten. Ali morate dobro razmisliti o tome što stavljate na vrh svoje salate. Preljevi za salate rutinski sadrže sve vrste izvora glutena. Neki uključuju slani ocat. Drugi koriste soja sos. I još uvijek drugi brašno koriste kao zgušnjivač. Uvijek pročitajte sastojke prije nego što odaberete preljev za salatu. A ako jedete kod kuće, razmislite o tome da napravite svoje.

17. Zamjena za meso

Mnoge vegetarijanske zamjene mesa proizvode se od seitana, a to je pšenični gluten. | iStock.com

Ako istovremeno pokušavate jesti vegetarijansku prehranu i bezglutensku dijetu, morat ćete napraviti svoje istraživanje. Fondacija za bolest celijakije ističe da se mnoge popularne zamjene mesa - uključujući vegetarijanske hamburgere, vegetarijansku kobasicu, imitaciju slanine i imitaciju morskih plodova - prave s seitanom. Seitan je zapravo pšenični gluten, upravo ono što pokušavate izbjeći. Sigurnija alternativa je tofu. Tofu je bez glutena. Pazite samo na marinade od sojinog umaka i unakrsnu kontaminaciju kada se tofu prži.